Jong Nederland is een jeugdvereniging. In veel dorpen en steden in Nederland zit een Jong Nederland club. Bij elkaar zijn het er 62! In totaal spelen elke week ruim 6000 kinderen bij Jong Nederland. Ze worden daarbij geholpen door 1550 vrijwilligers.

Jong Nederland biedt kinderen tussen de 4 en 18 jaar in hun vrije tijd de mogelijkheid om te spelen, ontspannen en ontplooien.

Jong Nederland is op drie terreinen actief:

  • Creativiteit, waarbij geknutseld wordt.
  • Sport en spel, waarbij bijvoorbeeld gehonkbald wordt, maar ook Jong-Nederland eigen spelen als emmerbal, votbal en sokworstelen.
  • Buitenleven, zoals een kamp waarin de kinderen een aantal dagen in de buitenlucht plezier maken.

De drie terreinen hebben geen duidelijke grenzen; ze lopen vaak in elkaar over.

4, 5 & 6 jarigen: de Minioren

De Minioren vragen om een spel dat bij hun leeftijd past, een spel vol beweging en vol variatie, met korte opdrachtjes waarin ze hun fantasie en hun energie kwijt kunnen. Dat kan bij Jong Nederland.

7, 8 & 9 jarigen: de Maxioren

De Maxioren spelen graag in een groep. Ze zijn van nature actief. Hun wereld is één en al spel, en één en al nieuwsgierigheid. De spelmogelijkheden hiervoor zijn talrijk: sport en spel, er op uit trekken of de wereld ontdekken door middel van opdrachten.

10, 11 & 12 jarigen: Junioren 

De Junioren zijn graag actief bezig in teamverband. Zij hebben een kritische kijk in de wereld om hun heen en willen steeds nieuwe dingen ontdekken. Activiteiten die hen aanspreken zijn: themagericht werken, teamsporten, creatief spel en activiteiten gericht op samenwerking.

13, 14 & 15 jarigen: Senioren

Als Senior wil je graag de 'alledaagse' sleur ontduiken. Gezelligheid en helemaal jezelf kunnen zijn vind je belangrijk. Je hebt veel behoefte aan het samen zijn in een groep, de eenheid en de sfeer. Veel verschillende types, maar toch één groep.

16 & 17 jarigen: 16+ ers

16+ ers willen zelfstandig zijn. Gezelligheid is belangrijk. Zelf activiteiten bedenken en organiseren met je vrienden van de club. Of helpen bij één van de andere leeftijdsgroepen. Een verantwoordelijke taak. 16+ ers hebben de toekomst bij Jong Nederland. Vaak komt nieuwe leiding voort uit deze groep. Vanaf 18 jaar mag je zelf als leiding een groep draaien. Tussen de 16 en 18 ben je aspirant leiding.